szák_zsolt
szák_zsolt

Szák Zsolt

Múlt a Jövőért Díjat kaptam 2017-ben.

A Jedlikben az érettségi mellett a Cad-Cam informatikus szakmát végeztem. Mivel nyelvi előkészítő osztályban kezdtem a Jedliket gólyaként, így érettségi után könnyűszerrel megszereztem a felsőfokú C1 komplex nyelvizsgát angol nyelvből. A Jedlik szakmai éve után sikeresen felvételiztem a Széchenyi István Egyetem gépészmérnöki szakára, ahol jelenleg is tanulmányaimat folytatom, és remélhetőleg három szemeszter múlva gépészmérnöki diplomát szerzek.

A Jedlikes évek alatt a Mobilis Interaktív kiállítási központban dolgoztam, mint demonstrátor, ahol a munka mellett sok természettudománnyal kapcsolatos ismeretet is elsajátítottam. Dolgoztam diáktanárként is, ahol időseknek tanítottam számítógépes ismereteket a „Nagyinet” iskolai program keretén belül. Egyetemi felvételemet követően, egy győri mérnök irodába helyezkedtem el, ahol gépészmérnök gyakornokként dolgoztam egy évig. Ezzel betekintést nyertem az ipari tervezés, illetve gyártás valós világába. Szintén az egyetemi évek első felében részt vettem a Széchenyi Egyetemen működő SZEnergy Team hallgatói csapatában, ahol gépészeti konstruktőri feladatkört láttam el.

Jelenleg az egyetemi tanulmányaim mellett nagyon sok időt szentelek családommal együtt egy fémmegmunkáló vállalkozás beindításába, melyet arra a saját tervezésű és gyártású CNC marógépre alapozunk, amit a testvéremmel Szák Mihállyal – szintén volt Jedlikes diákkal – készítettünk pár évvel korábban a Jedlik tanműhelyeiben. Szabadidőnkben próbálkoztunk egyedi szerszámgépek tervezésével és modellezésével is. Testvéremmel jelenleg egy, speciális, komplett, fémmegmunkáló gép (csiszoló), valamint szintén egy egyedi felületkezelő robot tervezésén és modellezésén vagyunk túl. Ezekben a tevékenységekben kamatoztatva azt a tudást, melyet Jedlikes tanárainktól kaptunk. Az itt töltött idő alatt, olyan szakmai alapot kaptam meg az iskolától, amelyet diplomás gépészmérnökként is alkalmazhatok.

Számomra a Múlt a Jövőért Díj egy iránymutatás, amely feltétel, és követelményrendszerével meghatározza azt az irányt, melyet előreláthatólag a gépgyártásban, és az oktatásban is, az elkövetkezednő években alkalmazhatok.

Jedlikben tanuló diákoknak mindenképpen javasolnám az iskolában tanított szakmai tárgyak, és pontos műszaki ismeretek, valamint a gyakorlat precíz elsajátítását. Ezt kiegészítve minimum egy nyelvvizsga megszerzésével.