sántha_levente_márk
sántha_levente_márk

Sántha Levente Márk

Múlt a Jövőért Díjat kaptam 2010-ben.

Jedlikben megszerzett végzettségem

Jedlikben megszerzett nyelvvizsgám

Jedlik után megszerzett végzettségem

Jedlik után megszerzett nyelvvizsgám

Eddig betöltött munkakörök

Jedlik hatása a további szakmai életemre

Ha egyetlen szóban kellene kifejeznem, akkor azt mondanám – majdnem - mindent. Ennél nagyobb közhellyel talán nem is élhettem volna, azonban, ha erősen sarkítva is, de igaznak érzem. Itt kaptam meg azokat az alapokat, amikhez a mai napig visszanyúlok és rengeteget segítettek a későbbi tanulmányaimban is. Itt indultam el azon a pályán, amin a mai napig haladok. Ami talán még fontosabb, itt szerettették meg velem igazán a „szakmát”. Ez első sorban az itt dolgozó rendkívül elhivatott és segítőkész embereknek, tanároknak köszönhető. Nem akarnék senkit se kiemelni, úgy gondolom, mindenki hozzá járult munkájával ahhoz, hogy egy olyan légkörben tanulhattam, ami igyekezett minél több és jobb lehetőséget biztosítani a szakmai sikerekhez. Én is a fenti szellemiségben igyekszem saját diákjaimat oktatni. Amíg az iskolának sikerül tovább örökítenie - generációról generációra – ezt, addig az ide járók nem is lehetnének jobb kezekben.

Mit jelentett számomra a Múlt a Jövőért díj?

Mindenek elött egy hatalmas elismerés. Nagyon sok plusz időt és energiát fektettünk jó néhányan tanulmányainkba, sokszor késő délutánig, estig bent maradva az iskolában, hogy egy-egy versenyre, pályázatra felkészüljünk. Természetesen maguk a versenyeredmények is sokszor tükrözték ezt, de jól esett ezekre egy folyamatként, egy egészként visszatekinteni, aminek az (első) eredménye a Múlt a Jövőért díj volt.

Javasolom a Jedlikben tanuló diákoknak

Mostani világunkban akármilyen területen is szeretnének érvényesülni a nyelvtudás elengedhetetlen. Szerencsétlenebb helyzetű kelet-közép-európai ország szülötteként egy idegen nyelv ismerete sajnos nem feltétlenül elegendő. Az informatika területén az angol megkerülhetetlen. Ezen felül egy tetszőlegesen választott nyelv, legyen az akár német, spanyol vagy bármilyen más, nagy előnyt tud biztosítani számunkra. (Ha pedig három nyelvet is beszélünk, az abszolút kiemelhet a versenyből minket.) A Jedlik kiváló lehetőségeket biztosít-e téren, használják ki!

A műszaki, informatikai tudományok fontosságát sokszor, sokan hirdetik, amit viszont kevésbé, hogy minden műszaki ismeretünknek az alapját a matematika és a fizika adja. Nem szabad ezeket a tárgyakat, már az első pillanattól kezdve sem, félvállról venni. Számtalanszor kell, kellett egy-egy megoldandó probléma kapcsán először ezekhez az alapismeretekhez nyúlnom, és csak ez után a szűkebb szakmai ismertekhez.

Jelen korunk, illetve a jövő nagy húzó ágazatának – az informatikán kívül- az „egészségipart” gondolom még. Nagyon sok új felfedezés lát napvilágot az emberi szervezet, és más élőlények működésével kapcsolatban. Az elött, aki tudja ötvözni a biológiai és műszaki ismereteket, nagy jövő állhat.

Nagyon nehéz 14 éves korban eldönteni, hogy később mivel szeretnénk foglalkozni. Iszonyatosan megkeserítheti akár egész életünket is, ha olyan tanulmányokat folytatunk, amire csak a jelentkezés után jövünk rá, hogy nem nekünk való. Mérlegeljünk, és ne féljünk adott esetben váltani. Merjünk beszélni, tanárainkkal, szüleinkkel! Ne szégyelljük, ha tévedtünk! Amikor szívből szeretjük amit csinálunk, végtelen lehetőségek nyílnak meg előttünk.