rosta_gábor

Rosta Gábor

Múlt a Jövőért Díjat kaptam 2020-ban.

Miért is jelentkeztem a Jedlikbe?

Véleményem szerint ez az a kérdés, amire pontos választ talán senki sem tudna adni, bárkit is kérdeznénk meg. Amikor még általános iskolás voltam, annyit tudtam, hogy szerettem a matematikát, jártam informatikaszakkörre és a fizika is jól ment. Mivel konkrét elképzelésem nem volt, ezért gimnáziumot kerestem a továbbtanuláshoz. Azonban feltűnt a lehetséges helyek között a Jedlik is, így szüleimmel elmentem a nyílt napra, ahol egyszerűen megtetszett az iskola egésze. Érdekes volt a nyitott napon hallott információ és ez nagyon felkeltette a figyelmemet. Onnantól kezdve a Jedlik volt az első a listámon. – Nem tudom, hogy miért: bár mindig is érdekeltek a 3D-s modellek, a matematika, de különösebb oka nem volt. Szerettem volna kipróbálni, hogy milyen lehet abban az iskolában tanulni, ahol ennyire komolyan veszik a tanítás minőségét és szerintem ez a lényeg.

Hogy tetszett a Jedlik?

Őszintén, nem gondoltam volna, hogy ennyire élvezni fogom… Mivel nyelvi előkészítős voltam, így első évben nem vettem részt sok versenyen, de nagy öröm volt, amikor a matematika tanárom engem választott ki egy megyei versenyre, ahol rendes kilencedikesekkel versenyeztem.

A következő években minden versenyen részt vettem, amin tudtam. Volt köztük matematika, informatika, fizika és versírás is. A legfontosabb eredményeim a következőek:

Természetesen nem csak a versenyeknek éltem, de egyvalamit megtanultam általuk, amit jó megjegyezni: Ha nem próbálod meg, nem is derül ki, hogy mire vagy képes.

A legfontosabb mégis a tanulás volt, amihez nagyban hozzájárultak az iskola remek tanárai, nélkülük ezt mind nem tudtam volna elérni. Igyekeztem szorgalmasan készülni minden órára; továbbá, ha lehetőségem volt segítettem másoknak is a tananyag megértésében.

Hogyan tovább?

Irány Skócia! Vagyis körülbelül 2 éve jött vissza egy diák a messzi skót felföldről a Jedlikbe, hogy meséljen az ottani tapasztalatairól; és akkor jöttem rá, hogy ez az én célom, ki szeretnék menni külföldre tanulni. Onnantól kezdve folyamatosan készítettem elő az utamat a jelentkezéshez. Külön IELTS nyelvvizsgát tettem, mivel ez volt a kötelező a felvételhez. Úgy döntöttem, hogy maradok hatodik éven, kiderítve mi is igazán a CAD-CAM és közben jelentkezem Aberdeenbe. Most már biztosra mondhatom, hogy felvettek, így szeptembertől Skóciában kezdem meg a tanulmányaimat Matematika és Informatika összevont szakon.

Az egyetemet követő terveim egyelőre még homályosak, de az biztos, hogy szeretnék ledoktorálni matematikából vagy informatikából. Igyekezni fogok, hogy állást találjak egy programozó cégnél, ahol kamatoztathatom majd a külföldi tanulmányaimat. Hogy ez az állás melyik országban lesz, az még rejtély számomra is.

Mit tanácsolnék az utánam következőknek?

Soha nem szabad feladni az álmaitokat, mivel anélkül csak bolyongtok majd az életben. Kell egy cél, amiért megéri küzdeni, amiért megéri tanulni. Sok szorgalom kell hozzá, de a befektetett munka mindig megtérül. Hiszen én sem gondoltam volna 14 évesen, hogy 6 év múlva angolul fogok tanulni egy 525 éves skóciai egyetemen…