polgár_lászló
polgár_lászló

Stuttgart Porche Drive Stand

polgár_lászló

Teszt út egy általunk fejlesztett turbóval szerelt Audival.

polgár_lászló

Stuttgart Motorworld Porche Stand

polgár_lászló
polgár_lászló

Első modellem: 2006 Jedlik „márkájú” Karóra

polgár_lászló

2011 NCT Marógép modellje

polgár_lászló

2010-es tanulmányi börzére készített modell.

polgár_lászló

2007 Jedlikes Nyitott Kapuk Napjára készített tanulmány.

Polgár László

Múlt a Jövőért Díjat kaptam 2011 évben.

Jedlikben megszerzett végzettségem

Jedlikben megszerzett nyelvvizsgám

Jedlik után megszerzett végzettségem

Eddig betöltött munkakörök

Beszámoló

Egy bakonyi kis faluból Kolontárról származom. Már tipegő gyerekkoromban mondogattam mindenkinek, hogy ha nagy leszek autótervező szeretnék lenni. Ezért termeszétesen mindent hajlandó lettem volna megtenni, így amikor középiskola választás előtt álltam, megkerestem az ország legjobb gépészeti szakközép iskoláját. Így esett a választásom a Jedlik Ányos Gépipari Középiskolára és így a távoli Győrre. 2006-ban a Jedlikben a gépész CAD-CAM informatikus osztályt választottam és így lett osztályfőnököm Tihanyi György, akinek rengeteget köszönhet az osztály és én személyesen is. Fáradtságot nem ismerve kísért minket tanulmányi versenyekre, tartott korrepetálást gépszerkezettanból vagy megmunkálási technológiákból. Ezt a döntést sosem bántam meg, ha úgy alakul gyermekeim is a Jedlikbe fognak járni. Győrt is megszerettem, azóta is itt élek, Kónyban vettem családi házat, a jövőmet is a környéken tervezem.

A Jedlikben rengeteg szakmai ismeretet tanulhattam meg, amik később nagyon megkönnyítették az egyetem elvégzését. Ami viszont még fontosabb volt, hogy tanáraimtól megtanultam a mérnöki szemléletet, a szakma szeretetét, a matematika fontosságát és azt, hogy mindig törekedni kell a hibátlan munkára, mert a gépiparban felelősséget kell vállalnunk az általunk tervezett sokszor borzalmasan erős, nehéz, veszélyes vagy drága eszközökért. Az iskola ódon lépcsői, minden sarkon visszaköszönő vasipari oktató anyagai egy magasztos, komoly légkört teremtett, amelyben könnyebb volt tanulni, hiszen úgy érzi itt a diák, hogy ezért jött ide, itt illik is tanulni. A Jedlik után minden további helyen csak csiszolnom kellett a szakmai tudásomat, mert a stabil alapokat és látásmódot, analitikus gondolkodást már a tanórák alatt és a tanulmányi versenyek során megkaptam.

A Jedlikben az érettségi nem volt nehéz, mert felkészítettek rá minket. A Jedlikben a nyelvvizsga sem volt nehéz, mert felkészítettek rá minket. Utolsó évemben 2011-ben le is tettem a német nyelvű B2-t. A Jedlik után az egyetem sem volt olyan nehéz, mert szakmailag felkészítettek rá minket. Amellett, hogy az érettségit és nyelvvizsgát minden Jedlikes meg tudta szerezni, aki figyelt az órán, emellett rengetek hivatalos szakmát is kitanultunk az órákon, és ezekből sikeres vizsgákat is tettünk. Így szereztem CAD-CAM Informatikus, Számítógépes műszaki rajzoló, és CNC- Forgácsoló szakmákat valamint tanulmányi versenyeken tervezőszoftverek szakmai okleveleit is 2011-ig az ötödik Jedlikes évemig.

A Múlt a Jövőért díj számomra 2011-ben azért volt fontos, mert ezzel elismerték azt a plusz munkát, amit a tanulás mellett szakmai fejlődésembe és az iskolám hírnevének tovább öregbítésébe fektettem. A díjazás az egyetemi tanulmányaim során jó adag magabiztossággal valamint anyagilag is támogatott. Egy hivatalosan kiállított dokumentummal bizonyította, hogy ha szorgalmas vagyok, el fogják ismerni a munkám. Az oklevél a mai napig keretezve az ágyam felett lóg Kolontáron a szülői házban.

Később csúszás nélkül kitűnő éremjeggyel szereztem diplomát Járműmérnök BSc szakon a Széchenyi István Egyetemen. A szakdolgozatomat CAD Tervezés témakörben írtam prémium kategóriás gépkocsi kesztyűtartójának tervezése témában. Ezután a világ legnagyobb autóipari mérnöki tudás beszállítójánál az EDAG-nál kezdtem el dolgozni, a győri irodában. Itt rengeteg érdekes termékfejlesztési projektben dolgoztam. Például Porsche utasterén Németországban, Rolls Royce középkonzolján, de VW kerékjáratokat is terveztem.

Jelenleg a győri Audi-nál dolgozom a fejlesztési részlegen. A soros benzinmotorok turbófeltöltőinek vagyok az alkatrészfelelős konstruktőre. Én vagyok a felelős minden tervdokumentációért, tervezési és szervezési feladatért, ami a turbókat érinti. Elmondhatom, hogy a csapat, aminek a része vagyok, minden nap felteszi a híres TFSI motorokra a T-betűt.

Zárásként a leendő és éppen tanuló Jedlikes diákokkal pár apró trükköt tapasztalatot írnék.

A szakmai fejlődés mellett ne feledjék el a jó emberi kapcsolatokat. Az első munkahelyemen az első mentorom Jedlikes volt, és ebben a könyvben ő is kapni fog pár oldalt, mivel annak idején ő is Múlt a Jövőért díjas volt. A jelenlegi munkahelyemen az Audi fejlesztési részlegein a legjobb szakemberek dolgoznak, így itt is rengeteg ismerős Jedlikes arccal találkoztam, köztük egy közvetlen kollégám szintén Múlt a Jövőért díjazott volt, így az ő jegyzetét is olvashatjátok a jegyzetben. Tehát ezért fontos, hogy később felnőttként is légy büszke Jedlikes múltadra, számíthatsz rá főleg Győrben, hogy a következő főnököd vagy munkatársad Jedlikes volt, így könnyebb lesz az első jó benyomást megtenni.

A nyelvtanulás nagyon nehéz és egy informatikust vagy gépészt, de akár egy közgazdászt sem mindig köt le a nyelvtan, de saját tapasztalatomból mondom, hogy a magyarra fordított tudásanyag túl kicsi, és a legmodernebb vállalatok hivatalos nyelve sem a magyar, így szükséges a lehető legtöbb nyelvtudás begyűjtése, ezzel kitágul a világ számodra. Ha úgy is érzed, hogy most le vagy terhelve és nem fér bele még a nyelv tanulása is, sajnos azt kell, hogy mondjam, később sem lesz könnyebb, ki kell használni, hogy a Jedlikben van lehetőség akár több nyelvet is tanulni.

A Jedlikben rengeteg lehetőség van szerepelni, versenyezni, utazni és kapcsolatokat építeni. Később fogod csak észrevenni, hogy jobban prezentálsz, kevesebb stresszel vizsgázol, könnyebben építesz ki kapcsolatokat szakmabeliekkel, jobban állásinterjúzol, és jobban ismered az erősségeid, mint mások. Ez azért van, mert a Jedlikben kihozhattad magadból a legjobbat, megvolt az esélyed arra, hogy a határaid feszegesd és a tanáraid segítettek abban, hogy mégse szakadj meg.

Remélem hasznát tudtad venni a tapasztalataimnak és te is azzal fogsz foglalkozni egész életedben amivel, szeretnél, és nem azzal, amit rád kényszerít az élet és a korlátaid. Még nem vagyok a Múlt része, de köszönöm, hogy ezzel a pár sorral tehettem valamit a Jövőért és a tehetségekért.