petővári_bence_györgy

Petővári Bence György

Múlt a Jövőért Díjat kaptam 2020-ban.

Jedlikben töltött időszak

Nem könnyű most itt egy út végén visszatekinteni az elmúlt hat évre és összefoglalni mi mindent kaptam a Jedliktől. 2014-ben egy sikeres felvételi vizsga után kezdtem meg tanulmányaimat az akkor még Jedlik Ányos Szakközépiskola és Kollégium kéttannyelvű gépész osztályában. Az általános iskolában csak angol nyelvet tanultam ezért számomra rendkívül meghatározó volt, hogy egy év alatt magas színvonalú német tudásra tettem szert. De az angol nyelvtanulással sem hagytam fel és még abban az évben sikeres középszintű angol nyelvvizsgát szereztem. A következő évben ez már német nyelvből is sikerült.

A sok tanulás mellett még számos matematikai, nyelvi és humán versenyen vettem részt, melyeken jó eredményekre és hasznos ismeretekre tettem szert. Egyik legnagyobb élményem volt, hogy az ERASMUS+ program keretein belül kijuthattam Németországba. Az idő múlásával szinte észre sem vettem, hogy elrepült öt év és sikeres „dicséretes” érettségi bizonyítványt szereztem.

De a legnagyobb eredményeim még vártak rám. A szakmai évben a koronavírus helyzet ellenére is sikerült két országos szakmai versenyen is elhoznom a fődíjat, ellenben ezek talán eltörpülnek amellett, hogy engem is kitüntettek iskolánk két legnagyobb elismerésével a Jedlik éremmel, valamint a Múlt a jövőért díjjal. Ennél szebben nem is tudhattam volna befejezni Jedlikes pályafutásomat, és ezért még egyszer szeretném megköszönni tanáraimnak, hogy ezt lehetővé tették.

Tanulmányaimat a Széchenyi István Egyetem Gépészmérnöki Karán fogom folytatni. Nagyon jókat hallottam az egyetemről ezért nem volt kérdés, hogy az érettségi után ide felvételizek. A BSc elvégzése után szeretnék MSc-n továbbtanulni. A diploma megszerzése után egy kisebb gépipari vállalatnál szeretnék dolgozni, ahol személyesebb a környezet és nagyobb lehetőség van a fejlődésre és az előrejutásra. Ha lehetőségeim úgy adják szívesen függetlenednék és kezdenék bele valamilyen önálló tevékenységbe.

Javasolom a Jedlikben tanuló diákoknak

Végül de nem utolsó sorban a következő generációknak szeretnék a saját tapasztalataim alapján tanácsot adni. Mindenképpen ragadjátok meg az élet és az iskola által nyújtott lehetőségeket és higgyétek el, hogy nem létezik felesleges tudás, a jövőben mindennek hasznát vehetitek. Én úgy látom, hogy iskolánk ilyen tekintetben kiemelt helyzetben van, mert rengeteg lehetőség adódik mindenki számára, de második esélyt csak kevesen kapnak, úgyhogy vigyázzatok, hogy le ne maradjatok.