orova_lászló_illés
orova_lászló_illés

Orova László Illés

Múlt a Jövőért Díjat kaptam 2018-ban.

Jedlikes tanulmányaim során megszerzett végzettségek

Jedlikes tanulmányaim során megszerezett nyelvvizsgák

Jedlikes tanulmányaim után megszerzett végzettség

Jelenlegi tanulmányaim

Jelenlegi munkahelyem

Beszámoló

Már gyerekkorom óta vonzott az autók és motorok világa, ezért nyilvánvaló volt, hogy valamilyen műszaki pályán fogok majd tovább tanulni. A Jedlik kitűnő választásnak tűnt a pályaválasztáskor, főképpen, hogy a CAD-CAM informatikus képzés kéttannyelvű volt, aminek a mai napig nagyon sokat köszönhetek.

Tanulmányaim során egyre jobban megismerkedtem a gépészeti ismeretekkel, amelyeket a mai napig kiválóan hasznosítani tudok. Rengeteg időt spóroltam meg így egy egyetemi vizsgára való készülés közben, hogy csak éppen át kellett ismételni egy anyagot, nem megtanulni az egészet ez elejétől. Illetve a sok gyakorlati óráknak köszönhetően a mai napig sem okoz problémát, ha például oda kell állni egy eszterga mellé és gyártani kell egy alkatrészt a versenyautóhoz.

A képzésünk szerencsére rengeteg informatikai tantárgyat tartalmazott, aminek köszönhető, hogy nem okoz gondot, ha egy probléma felmerül a számítógépemmel a munkáim során, illetve az ismeretlen programok megismerése is rendkívül egyszerű.
A Jedlikben eltöltött éveim alatt a legjobban az érettségi utáni technikusi képzést élveztem.

Ez volt az az év számomra, amikor arra tudtam igazán fókuszálni, ami igazán érdekelt.
Rendkívül érdekesek voltak a CAD-es óráink, amelyeken mindig újabb és újabb kihívásokkal szembesültünk. Az időnk nagy részét pedig a CNC laborban töltöttük el, ahol az éppen megtervezett alkatrészeinket próbáltuk legyártani hol kevesebb, hol több sikerrel.

Ezeknek a tapasztalatoknak is volt köszönhető, hogy a szakmai versenyeken, amiken elindultunk sikerült kiváló eredményeket elérni.

Ezeknek az eredménye volt, hogy én is megkaphattam a múlt a jövőért díjat. Ami számomra érdekesnek bizonyult már akkor is, amikor meg kellett pályázni a díjat, ugyanis láthattam kik voltak azok az emberek, akik idáig elnyerték ezt a díjat, és nagy meglepetésemre rengeteg ismerős névvel találkoztam. Volt köztük Jedlikes tanár és jó pár felsőbb éves ismerős is.

A díj számomra egy elismerése volt annak a rengeteg munkának, amit egy-egy versenyre való felkészülésbe belefektettem. Már ha lehet ezt munkának nevezni, mert rengetegszer az érdeklődés és a szakmai kíváncsiság volt a felkészülések mögött. A díjjal járó ösztöndíj pedig már csak a hab volt a tortán.

Ha valaki most megkérdezné tőlem, hogy mi kell ahhoz, hogy ezt a díjat kiérdemelhesse, vagy csak szimplán eredményes tudjon lenni a szakmájában, akkor azt felelném, hogy csak csináld azt, amit szeretnél.

Értem ezt úgy, hogy abba fektess bele minél több energiát, ami igazán érdekel. Akkor ezt nem fogod elpazarolt időnek tekinteni, mert élvezni fogod és ez hosszú távon többszörösen is meg fog térülni.

Illetve ha éppen olyan dolgot kell csinálnod amit ki nem állhatsz, abban is kell valami motivációt keresned, mert akkor sokkal könnyebb lesz megcsinálni, netán élvezni is fogod.

Például én se szerettem annak idején nyelveket tanulni, de rájöttem, ha az ember filmet néz sokkal élvezhetőbb, ha eredeti szinkronnal nézni azt. Ezek után már sokkal könnyebb volt nekiállni egy-egy angol leckének is, mert tudtam, ha megnézek egy filmet sokkal több mindent értek meg belőle. Ezek után odáig jutottam, hogy ma már okoz gondot az angolul való kommunikáció. Bármikor beülhetek egy angol előadásra és értem az egészet.

A szakmai dolgokra pedig azt tudnám javasolni, hogy minél inkább járj utána a dolgoknak, két Facebook üzenet között rengeteg érdekes dologra tud rábukkanni az ember, ha akar.

És egy-egy ilyen dolog rengetegszer jöhet jól akár egy versenyen is. Javaslom amúgy a minél több versenyen való indulást, mert hatalmas szakmai tapasztalatokra tehet az ember szert. Nem beszélve arról, hogy egy jó helyezéssel akár rengeteg tárgynyereményt is lehet szerezni. Nagyon sok osztálytársam volt, aki mondta, hogy bárcsak ő is elindult volna ilyen versenyeken.

Nem beszélve arról, ha az ember bele tudja írni ezeket az eredményeket, illetve szakmai tapasztalatokat az önéletrajzába sokkal könnyebb dolga van egy állasinterjún.
Nekem is ezek segítettek, hogy bekerüljek az Arrabona Racing Teambe, ahol jelenleg tevékenykedem. Ezzel egy gyerekkori vágyam teljesülhetett, ugyanis végre versenyautókkal dolgozhatok.

Ezúton is szeretnék köszönetet mondani a Jedlik iskolának illetve a Múlt a jövőért díjnak is, hogy támogatásukkal segítették elérni a céljaimat.