molnár_jakab
molnár_jakab
molnár_jakab

Molnár Jakab

Múlt a Jövőért Díjat kaptam 2016-ban.

Jedlikben megszerzett végzettségeim

Jedlikben megszerzett nyelvvizsgáim

Jelenlegi tanulmányaim

Mit köszönhetek a Jedliknek?

Kisgyerekként nagy szenvedélyem volt a rajzolás, és a szerelő, építő játékok. Valahogy mindig is szerettem a vizuális megjelenítést, építést, alkotást. Bár művészileg nem voltak kiemelkedők a rajzaim, de amit elgondoltam magamban, az megelevenedett a rajzlapon. Édesapám korai halála komoly megrázkódtatást jelentett a családunknak. Ezen nehéz időszakban alakult ki bennem az érdeklődés a műszaki szakma iránt. Nagy rajongója voltam (és vagyok is a mai napig) a „How it’s made” sorozatnak, és az ott látott megmunkálási folyamatok annyira magával ragadó élményt nyújtottak számomra, hogy kialakult bennem ez érzés, hogy én ezzel szeretnék foglalkozni. Az újságban édesanyám olvasott egy cikket a sikeres Jedlik iskolába járó diákokról, ami jó útmutatást nyújtott a továbbtanuláshoz. Pár évre rá az általános iskola utolsó évében édesanyámmal elmentünk a Jedlik nyíltnapra, ahol a bemutatók során látottak tovább erősítették azon elhatározásomat, hogy ebbe az iskolába kezdjem el tanulmányaimat.

A felvételi eredményem alapján az akkori gazdasági informatikus, C osztályba nyertem felvételt, sajnos az eredményem nem volt elegendő a vágyva vágyott CAD-CAM informatikusképzéshez. Édesanyám többször megkeresete Domonkos László igazgató urat, hogy van-e mód arra, hogy a nyelvielőkészítő év után átkerülhessek a D osztályba. Az igazgató úr a döntését a tanulmányi eredményeimtől tette függővé. A következő tanév szeptemberében az igazgató úr tájékoztatott, hogy engedélyezi a D osztályba való áthelyezésemet. Ez a döntés életem egyik legmeghatározóbb pillanata volt, mert lehetőséget kaptam arra, hogy megvalósítsam az álmaimat, elinduljak azon a hőn áhított úton, amire mindig is vágytam. Ezúton is szeretném megköszönni Domonkos László igazgató úrnak és a vezetőségnek, akik bizalmat szavaztak nekem, és támogatták az áthelyezésemet. A D osztályban elkezdett tanulmányaim során éreztem, hogy megérkeztem, jó helyen vagyok, azt tanulhatom, ami mindig is érdekelt. Az iskolában töltött évek során teljesen beleszerettem ebbe a szakterületbe, olyan színvonalas oktatásban vehettem részt, ami jelentősen megalapozta a szaktudásomat és gépészet iránti elkötelezettségemet. Az érettségi sikeres teljesítése után nem volt kérdés számomra, hogy maradjak-e a technikusi képzésen. Tanulmányaim zárásaként részt vettem az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen, ahol a harmadik helyezést értem el. Az iskolában eltöltött éveim alatt megszerzett tapasztalat és szakmai tudásnak köszönhetően, nyugodt szívvel kezdtem el első évemet a Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki karán.

Szeptemberben fogom elkezdeni hetedik félévemet az egyetemen, géptervező szakos hallgatóként. Tagja vagyok a gépészkari Design Szakosztálynak, ahol már az első félévemtől kezdve bizalommal fordultak, tervezési feladatokkal hozzám. Úgy tekintettek rám, mintha egy felsőbb éves hallgató lennék. A szakosztályban projektvezetőként is munkálkodom, egy kúpos hasító megtervezését vezettem. Az egyetemen eddig eltöltött időszakra visszatekintve azt mondhatom, hogy előtanulmányaimnak köszönhetően jelentős előnyt élveztem a társaimmal szemben. Sokat támaszkodtam a Jedlikben megszerzett tudásra, és gyakorlati tapasztalatokra. Tanáraim tanácsai, útmutatásai gyakran visszaköszöntek a zárthelyik, vizsgák, leadandók során. Szeretném megköszönni tanáraimnak azt a munkát melynek segítségével, most itt tanulhatok az egyetemen. A Jedlikben olyan szilárd alapot kaptam, melyre biztosan tudom felépíteni egyetemi tanulmányaimat.

Mit jelent számomra a Múlt A Jövőért díj?

A díj számomra egy komoly elismerést jelent, amit az iskola nyújt a diákoknak. Sokat jelent nekem, mert ezzel egy elismerést, támogatást kaptam arról, hogy érdemes küzdeni, időt és fáradságot nem kímélve fejlődni, megszerezni azt a tudást, ami méltóvá tesz bennünket elődeinkhez. Ez a bíztatás a mai napig arra ösztönöz, hogy a későbbiekben is rászolgáljak erre a bizalomra. Fontos megemlítenem, hogy a díj mellé járó ösztönző pénzbeli jutalom jelentősen hozzájárult, ahhoz, hogy megvegyem első laptopomat, ami elengedhetetlen lett volna egyetemi tanulmányaim megkezdéséhez. Szeretném megköszönni Bogisich Ferencnek és a kuratórium tagjainak, hogy megtiszteltek támogatásukkal és bizalmukkal.

Javasolom a Jedlikben tanuló diákoknak

A Jedlikben megszerezhető tudás teljesen megalapozza az oda járó diákok jövőbeli szakmai életútját, jövőjét. Az itt megszerezhető tudás és szemlélet egy biztos alapot teremt, ami mind a továbbtanuláshoz, mind pedig a későbbi elhelyezkedéshez nélkülözhetetlen. Ez az előny, amit itt megszerezhetnek a diákok páratlan és becsülendő. A Jedlikben eltöltött évek gyorsan eltelnek, ezért fontosnak tartom kihangsúlyozni, hogy érdemes megfogadni a tanárok intelmeit, tanácsait, és időt és fáradtságot nem spórolva tanulni, teljesíteni, fejlődni. Az út nem könnyű, de bármi nehézség is éri az embert a céljaihoz vezető út során, ki kell tartania, és folytatnia kell a megkezdett útját.