máté_miriam
máté_miriam

Máté Miriam

A Múlt a Jövőért díjat kaptam 2016-ban.

Jedlikben megszerzett végzettségeim

Jedlikben megszerzett nyelvvizsgám

Jedlik után megszerzett végzettségeim

Beszámoló

A Jedlikes hatodévem alatt CAD-CAM informatikus végzettséget szereztem, valamint lehetőségem volt részt venni az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen, ahol ebben a szakképesítésben IV. helyezést értem el. Középiskolai éveim során megszereztem először a középfokú német nyelvvizsgát, majd emeltszintű idegennyelvű érettségivel kiváltottam a felsőfokú komplex nyelvvizsgát.

Jelenleg a Miskolci Egyetem harmadéves anyagmérnök hallgatója vagyok járműipari öntész szakirányon. 2018. márciusában a tanulmányi eredményeimért a Műszaki Anyagtudományi Kar bronz fokozatú Tanulmányi Emlékérmet adományozott. Aktívan részt veszek a közösségi életben is: 2017-től jelenleg is a kari Szociális és Ösztöndíj Bizottság elnöke vagyok.

2018-ban kutatómunkába kezdtem, mellyel a kari Tudományos Diákköri Konferencián II. helyezést értem el, illetve továbbjutottam az országos fordulóra. A 2019. márciusában megrendezésre került Országos Tudományos Diákköri Konferencián pedig I. helyezett lettem. A fentebb említett eredményeimért a Nándori Gyula Alapítvány Junior kutatói ösztöndíjjal tüntetett ki 2018. decemberben és 2019. májusban.

Egyetemi tanulmányaim megkezdésekor duális szerződést kötöttem a Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft.-nél, ahol azóta a téli vizsgaidőszakok nagy részében és minden nyáron gyakornoki munkát végzek. Itt kaptam a kutatási témám, és végeztem el a TDK dolgozatomhoz szükséges kísérleteket, méréseket.

A Jedliknek mindenekelőtt azt köszönhetem, hogy elindultam ezen az úton. A díj elnyerése pedig lelkesedést adott, hogy belevágjak új dolgokba, és többet tegyek, mint ami kötelező.

A Jedlikben tanuló diákok számára csak azt tudom javasolni, hogy éljenek minden lehetőséggel: a különböző szakkörök, a Diákönkormányzat, vagy épp egy cserediák program, mind színesebbé teszik a diákéveket. Akinek lehetősége van, végezze el a technikusi évet a szakmai tudásért és a végzettségért. Külön figyelmet kell szentelni a nyelvtanulásra is, hiszen anélkül már nehéz lenne belevágni bármibe is. De a legfontosabb: egy nehézségre ne akadályként tekintsenek, hanem kihívásként, amit meg kell oldani. A plusz erőfeszítés mindig meghozza gyümölcsét.

Jedlikesnek lenni azt jelenti, hogy egy olyan közösséghez tartozom, melynek tagjai inspirálóan hatnak rám. Évek múltán is egy összekötő kapocs két ember között, amikor kiderül: „Te is? Én is.” – és elkezdődnek a sztorizgatások.

Egy Jedlikes diák élete végéig Jedlikes diák marad. Mi ezt az ajándékot kaptuk.