horti_norbert
horti_norbert

Horti Norbert

Múlt a Jövőért Díjat kaptam 2013-ban.

A Jedlikben töltött éveim életem egyik meghatározó időszaka, amely alatt számos nagyszerű élménnyel gazdagodtam, és rengeteg a későbbiekben hasznos ismeretet szereztem. Ezen ismereteken felül

A Jedlikes tanulmányaim során több informatikai versenyen is részt vettem, amelyek közül a legbüszkébb az SZÉTV-n elért 2. helyezésre vagyok.

A média szakkör tagjaként az iskola eseményeinek lebonyolításában is – főleg a hangosításban – részt vettem. Az utolsó években az idősebb korosztályt segítettem a korszerű technológiák és a számítógép használatának megismerésében a Nagyinet program keretei között. Ezek elismerésére nyertem el a Múlt a Jövőért Díjat, melyet nagy kitüntetésnek tekintettem már akkor, és tekintek azóta is.

Tanulmányaimat a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának Mérnökinformatikus képzésén folytattam, amelyhez tartozó BSc diplomát 2017-ben, MSc diplomát 2019-ben szereztem meg. Egyetemi tanulmányaim második évétől egészen a legvégéig a demonstrátorként szoftverfejlesztési laborgyakorlatokat tartottam, amelynél a Nagyinet során szerzett tanítói tapasztalatok segítettek. Emellett az egyetemi közösségi életben is aktívan részt vettem: a Schönherz Mátrix rendezésében többször szerepet vállaltam – egyszer főrendezőként is –, a Hallgatói Képviseletben a szociális pályázatok bírálásával foglalkoztam, valamint a Kollégiumi Felvételi Bizottsághoz is csatlakoztam. Utóbbinak a weboldalának fejlesztésében is részt vettem önkéntes munkaként, amelyet az egyetem megrendelésére továbbfejlesztettünk az egyetemi Kollégiumi Egységes Felvételi és Információs Rendszerré (KEFIR).

Ezt követően az egyetemmel még mindig párhuzamosan egyéni vállalkozóként a Törökbálinti Testületi Adattár nevű önkormányzati döntéstámogató webes alkalmazás felhasználói felületének megújításán dolgoztam.

A tanulmányaim végeztével 2019 januárjában kezdtem az IBM-nél dolgozni mint szoftverfejlesztő. A multinacionális vállalatnál külföldi kollégáim is vannak, ezért a cégen belül gyakran angolul kommunikálunk, amely használata során tudok a Jedlikben megalapozott ismereteimre támaszkodni.

Az angol nyelvtudás az informatikai pályán különösen fontos, hiszen nemcsak nagyobb cégeknél külföldi kollégákkal vagy egy utazáson, nyaraláson való kommunikációnál hasznos, hanem a szakma elsődleges nyelve is angol. Már egyetemen, de munkánál is számos esetben a kódot, sőt akár a dokumentációt is angolul kell írni. Ezért javaslom, hogy fejleszd az angol nyelvtudásod, majd a későbbiekben is tartsd szinten.

Ezen felül a természettudományos tárgyak, a matematika is különös fontossággal bírnak. Amennyiben folytatod a tanulmányaid, az egyetemen megkönnyíti néhány tárgy elvégzését, sőt akár hallgatótársaidnak is tudsz segíteni, ha már a Jedlikben is figyelsz az órákon. A későbbiekben pedig például olyan problémák megoldásánál segít, hogy milyen algoritmus használatával lehet hatékonyabb a kód, egy nagyméretű adatbázis tervezésénél mekkora helyen mennyi adat fér el, vagy egy általad fejlesztett játékban hogyan tükröződik vissza a fény egy adott ponton.

Természetesen még a szakmai tárgyakra is érdemes nagy hangsúlyt fektetni, hiszen ezeken ismerheted meg azt, amivel ezt a pályát választva ténylegesen foglalkozol majd.

Emellett még azt javaslom, hogy használj ki minden, a Jedlik által nyújtott lehetőséget, mert az itt megszerzett tudás, tapasztalat, készségek és élmények a későbbiekben felbecsülhetetlen értékkel fognak rendelkezni.

Az informatika folyamatosan fejlődik és változik, így egy igazán jó szakembernek elengedhetetlen az újdonságok követése, az élethosszig tartó tanulás. Légy hát kíváncsi, ne félj kérdezni, érdeklődj és nézz utána, ha valami érdekel!