bogisich_dávid_ferenc
bogisich_dávid_ferenc

Bogisich Dávid Ferenc

A Múlt a Jövőért díjat kaptam 2014-ben.

Jedlikben megszerzett végzettségeim

Jedlikben megszerzett nyelvvizsgám

Jedlik után megszerzett végzettségeim

Beszámoló

2014-ben kaptam meg a Múlt a Jövőért különdíját, amely a 2013-ban megszerzett Jedlik Oklevél és a szintén 2014-ben kapott Jedlik Érem mellett a legnagyobb sikerem a Jedlikben eltöltött hat évem során. A hatod év végén rendelkeztem három különböző OKJ végzettséggel (CAD-CAM Informatikus, Műszaki Rajzoló, CNC Forgácsoló), illetve több nyelvvizsgával. Középiskolai éveim során szereztem meg több angol felsőfokú vizsgát (ECL és IELTS), illetve egy felsőfokú német nyelvvizsgát (ÖSD), melyre kifejezetten büszke vagyok hiszen mielőtt a Jedlikbe kerültem volna nem rendelkeztem semmi féle német tudással.

Mióta elhagytam a Jedliket felsőfokú tanulmányokat végeztem. Négy tanévet töltöttem a University of Southampton-ban ahol alapfokú (Bachelor of Engineering) gépész mérnöki végzetséget szereztem 2018 nyarán. Jelenleg a Universiy of Manchester-en vagyok MSc-n gyártástechnológiából (Advanced Manufacturing Technology and Systems Management) melyet 2019 szeptemberében tervezem befejezni.

A Jedlikben megszerzett műszaki ismeretek hatalmas segítségek voltak az utóbbi 5 évben hiszen hatalmas előnnyel indultam a szaktársaimhoz képest. Még a mester képzésem során is többször futok bele olyan anyagba mellyel a középiskolai tanulmányaim során már találkoztam és ez mindig megnyugtat amellett, hogy kellemes emlékeket ébreszt. Több olyan szaktársam volt, akik egyetem alatt vagy után olyan munkákat vállaltak, amelyről rengeteg mérnök álmodik (Rolles-Roys, Forma 1), amiért rengetek elméleti tudásról tettek bizonyosságot melyet az egyetemi tanulmányaink alatt szereztek meg, viszont mindig is ott volt a gyakorlati tapasztalat hiánya amely miatt nekem nem kellett aggódnom, hiszen a Jedlikben (különös képpen hatod évben) ezeket én megszerezhettem.

A Múlt a Jövőért díj több szempontból is rengeteget jelent nekem. Először is muszáj megemlítenem a családi kötődést, hiszen édesapám alapította ezt a díjat és tisztában vagyok vele, hogy mennyire büszke rá, így még nagyobb öröm volt nekem, hogy én is a díjazottak közé sorolhatom magam. És mivel ilyen erős a családi kötődés ezért mindig tisztában voltam vele, hogy milyen magas tanulmányi szintet kell elérni, hogy azon kevesek közé tartozhassak, akik magukénak tudhatják a díjat.

Amit minden jelenlegi diáknak javasolnék az az, hogy élvezze a jedlikes éveit ameddig csak tudja. Amellett, hogy rengeteg időt töltöttem azzal, hogy minél jobb eredményeket érjek el tanulmányaimban, mindig fontosnak tartottam azt, hogy minél több időt töltsek barátaimmal. A mai napig több olyan volt osztálytársam van, akivel nagyon szoros kapcsolatot ápolok annak ellenére, hogy egyre kevesebb időt töltünk egy helyen.

Emellett amit még fontosnak tartok, hogy nem lehet eléggé korán elkezdeni a tovább tanuláson gondolkozni. A Jedlik tökéletes hely arra, hogy megtanulja az ember, hogy a jövőjét műszaki területen képzeli-e el vagy soha többet nem akar ilyesmit csinálni. Ez hatalmas előny azokhoz a középiskolai diákokhoz képest, akik csak az érettségi körül kezdik el fontolgatni, hogy mit is szeretnének csinálni később. Ezt az előny úgy lehet igazán kihasználni, hogy mindenféle iskolán kívüli tevékenységet csinál az ember, legyen szó akár versenyekről, különböző műszaki projektekről, nyári munkatapasztalatról vagy csak hobbikról mind segíteni fog abban hogy a CV-d kitűnjön többi jelölt közül.

Utolsó tanácsom az, hogy a többi diákon kívül próbálj meg minél jobb viszonyt ápolni tanáraiddal is. Nekem rengeteget segítettek akár a tanulmányokban érettségire való felkészüléskor, akár abban hogy mindenféle iskolán kívüli tevékenységen lehetőségem legyen részt venni, illetve tanulmányaim végén ajánló levelet is kellett kérnem többüktől, amihez egy jó viszony elengedhetetlen.