bella_dávid
bella_dávid

Bella Dávid

Múlt a Jövőért Díjat kaptam 2013-ban.

Jedlikben megszerzett végzettségem

Jedlikben megszerzett nyelvvizsgám

Jedlik után megszerzett végzettségem

Jedlik után megszerzett nyelvvizsgám

Eddig betöltött munkakörök

„Ha a pénz jelenti számodra a függetlenséget, soha nem éred el. Az egyetlen igazi biztonságot, amit egy ember elérhet az életben a felhalmozott tudás, tapasztalat és képesség jelenti.” /Henry Ford/

Jedlik hatása a további szakmai életemre (Mit köszönhetek a Jedliknek?)

Már általános iskolában tudtam, hogy gépészmérnök szeretnék lenni. Ez az elhivatottságom azután, hogy a Jedlikben tanultam, csak tovább mélyült. A Jedlik olyan tudásbázist biztosított számomra, mely az egyetemen igencsak hasznosnak bizonyult. Mondhatni megkönnyítette a hallgatói éveimet, azáltal hogy az egyetemen oktatott anyagok alapjaival már tisztában voltam. Mivel egyszerűbbé vált számomra a zh-ra történő felkészülés vagy a beadandó készítés, lehetőségem nyílt az így felszabadult időt másra fordítani. Így csatlakoztam az Arrabona Racing Team-hez, ahol aktívan részt vettem két Formula Student versenyautó megtervezésében, megépítésében, és versenyeztetésében. Jól jött az eszterga kezelés és gyártástechnológia ismerete ezen a két szezonon. A szakdolgozatomat és a diplomamunkámat is Formula Students témákból írtam. Egy szó, mint száz, büszkén kijelenthetem, hogy a Jedliknek köszönhetem a szakmai pályafutásom megalapozását.

Mit jelentett számomra a Múlt a Jövőért díj?

A Múlt a Jövőért díj lehetőséget jelent számomra. A díjjal járó jutalom lehetőséget biztosít az általános és szakmai önfejlesztésre. Lehet nyelvtanulásra használni. Lehet egy hobbiprojekthez felhasználni (alapanyagok, szerszámok, szoftverek beszerzése), melyből később akár egy vállalkotás is kisülhet. Lehet utazásra, ezáltal kapcsolat teremtésre használni. De lehetőség van félretenni, befektetni, kamatoztatni. Sőt lehet egy hosszú, átdolgozott napot követően kikapcsolódásra használni, ami csaknem ugyan olyan fontos, mint a munka és a szakmai fejlődés előre vitele. Személy szerint a „Múlt a Jövőért díj” elnyerésével lehetőségem nyílt magántanárhoz járnom német nyelvet tanulni. Egy év aktív nyelvtanulást követően sikeresen tettem le a német középfokú nyelvvizsgát. Jelenlegi munkakörömben az Audi Hungaria-nál elengedhetetlen a német nyelv, ugyanis a féléves Németországi kiküldetésem során, napi szinten kell használnom. Ez a kiküldetés hatalmas lehetőség a szakmai fejlődésemben.

Jelen korban, a „rohanó világban” nagyon fontos, hogy milyen gyorsan tudjuk feldolgozni az temérdek új információt, ami nap, mint nap, percről-percre ránk zúdul. Fogalmazhatnék úgy is, hogy az információ feldolgozásának hatásfoka határozza meg a szakmai sikerünket. Nem teljes egészében, mivel rengeteg más külső tényezőtől is függhet a szakmai siker, amire nem minden esetben van ráhatása az embernek. Ugyanakkor a szorgalom, elhivatottság, motiváltság, tenni/tudni akarás segítségével sokat tehetünk azért, hogy a fent említett hatásfokunkat fejlesszük. A soft-skillek (kommunikáció, csapatmunka, vezetői képességek, időmenedzsment) és hard-skillek (végzettségek, nyelvtudás, szakmai ismeretek, esztergagép kezelés () fejleszthetők. A folytonosan növekvő információ mennyiség miatt, úgy látom, ahhoz hogy az ember sikeres lehessen a szakmájában, fel kell építeni a tudását egy adott témakör köré. Specialistává kell válnia. Ez nem könnyű, mivel amellett, hogy egy dologhoz nagyon ért majd, folyamatosan együtt kell működnie a munkatársakkal, társterületekkel, beszállítókkal…stb. Így aztán a Jedlikben tanuló diákok számára azt tudom tanácsolni, hogy legyenek nyitottak. Nyitottak az idegen nyelvek felé, nyitottak az az új információk és lehetőségek felé, nyitottak egymás felé és nyitottak a folyamatos fejlődére.